De maand juni is een spannende tijd voor moestuiniers. De zomer is officieel begonnen en het weer is meestal perfect om lekker buiten bezig te zijn. Maar wat moet je precies doen in de moestuin in deze maand? Hier zijn enkele tips om je te helpen het meeste uit je tuin te halen.
5 tips om in juni te doen in de moestuin:
- Zaaien: Juni is een goede maand om te beginnen met het zaaien van groenten zoals bonen, courgettes, pompoenen en komkommers. Ook kun je nog altijd groenten zoals sla, spinazie en radijsjes zaaien. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige groenten veel zon nodig hebben om goed te groeien, dus kies een zonnig plekje in je tuin om ze te zaaien.
- Water geven: Het is belangrijk om in juni regelmatig water te geven aan je planten, vooral als het warm en droog is. Zorg ervoor dat je genoeg water geeft, maar vermijd overwatering, wat kan leiden tot schimmel en ziektes. Geef water in de vroege ochtend of laat in de avond, wanneer de temperatuur lager is en het water niet te snel verdampt.
- Oogsten: Veel groenten kunnen in juni geoogst worden, zoals sla, radijsjes, spinazie en asperges. Het is belangrijk om regelmatig te oogsten om te voorkomen dat de groenten te groot worden en hun smaak verliezen. Bovendien zorgt regelmatig oogsten ervoor dat je planten blijven produceren.
- Onderhoud: Juni is een goede tijd om je tuin te onderhouden. Verwijder onkruid regelmatig om te voorkomen dat het zich verspreidt en concurreert met je planten voor voedingsstoffen en water. Ook kun je deze maand mulch aanbrengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.
- Bescherming tegen plagen: Plagen kunnen een probleem worden in de zomermaanden, dus het is belangrijk om je planten te beschermen. Controleer regelmatig op tekenen van insecten of ziektes en neem indien nodig actie. Je kunt ook natuurlijke afweermiddelen zoals neemolie of knoflookspray gebruiken om plagen op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.
Conclusie
In juni is er genoeg te doen in de moestuin. Zaaien, water geven, oogsten, onderhoud en bescherming tegen plagen zijn allemaal belangrijke taken om ervoor te zorgen dat je tuin gezond blijft en productief is. Zorg ervoor dat je geniet van je tuin en de vruchten van je harde werk. Happy gardening!

Win een cadeaubon van Intratuin
Aanvullende tips zien we graag terug onderaan dit bericht in een reactie. Onder alle reacties verloot Groener is Beter een Intratuin cadeaubon t.w.v. € 25,00.Laat naast een reactie hieronder ook 2 reacties achter op 2 willekeurige andere berichten op Groener is Beter. De winnaar krijgt 1 juli een mailtje en heeft dan 48 uur de tijd om de prijs te claimen, daarna gaat de prijs naar iemand anders.
Niet uitgelezen? Lees hier verder…
- Elektrisch rijden met Husqvarna, de zitmaaier van de toekomst
- Iris houdt van gezelschap en jij ook, toch?
Hebben jullie een moestuin?
Foto: Pexels
wij hebben nog geen moesten wel heb ik in potten aardbeien en paprika staan.
ben wel aan het oriënteren om meer groenten en fruit zelf te gaan verbouwen.
wie weet met deze mooie cadeaubon kan ik natuurlijk de eerste dingen gaan aanschaffen voor de moestuin. duimen maar!😉🍀
Nu het weer iedere dag erg warm wordt worden de plantjes blij van wat schaduw overdag. Handig is het om een grote parasol weg te zetten of een schaduwdoek op te hangen boven het moestuintje. Zo kunnen de blaadjes niet verbranden door de felle zon. ’s Avonds kun je de parasol weer dicht doen of het schaduwdoek wat neerhalen zodat de opgebouwde warmte weg kan.
Ik maak graag kans. Ik hou van deze winkel!!!
In juni kun je nog heel goed bloemenmix strooien voor wilde bloemen voor de bestuiving of deze voorgestekte plantjes planten
Mijn tips. Maak het niet te groot. Hou het leuk en werkbaar. Kies voor lekker en makkelijk.
En houdt afstand, plant het niet te dicht op elkaar.
Mijn tip is om iedere keer een stukje bij te houden, als ik al het onderhoud opspaar merk ik dat het teveel is voor in 1x.
Mijn tip is om goed bij te houden wat je waar zet, en van te voren een goede planning te maken. Sommige groenten zijn slim om naast elkaar te zetten, bijvoorbeeld omdat ze dan ongedierte kunnen voorkomen, of om te helpen elkaar te bevruchten. Al is dat natuurlijk niet echt een juni-tip, want ik denk dat iedereen nu zijn moestuin wel opgezet heeft :). Dan is goed ervoor zorgen dat planten niet uitdrogen (maar ook niet verdrinken als ze plots veel water krijgen en niet erg vast in de grond staan door de droogte) denk ik de beste tip!
Mijn moestuin tip is kies voor makkelijk te onderhouden planten.
Doe het samen met iemand want samen tuinieren is altijd leuker dan alleen.
leuk ik loot graag mee
Ik heb een moestuintje en een kweekkastje op mijn werk (bso). We kunnen altijd wel wat aanvullingen vinden.
Rond half 10 doe ik altijd een rondje en kijk dan of er nog slakken in de buurt zijn. Als je dit consequent elke avond doet wordt er een stuk minder van je verse sla opgegeten