Groener is Beter
Nodig de koolmees in je tuin uit, door deze tips.

Nodig de koolmees in je tuin uit, door deze tips


De koolmees is een van de meest voorkomende vogels in Nederlandse tuinen. Deze vrolijke vogel is een welkome gast en kan helpen bij het bestrijden van plagen in je tuin. Wil je graag koolmezen in je tuin uitnodigen? Hier zijn enkele tips om dit voor elkaar te krijgen.

Zorg voor voldoende voedsel

Koolmezen zijn echte insecteneters. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende insecten aanwezig zijn in je tuin. Dit kun je doen door bloemen te planten die insecten aantrekken, zoals lavendel, kamille en zonnebloemen. Daarnaast kun je ook vogelvoer ophangen dat speciaal is bedoeld voor koolmezen.

Hang nestkastjes op

Koolmezen bouwen hun nesten in holle bomen, maar ze maken ook graag gebruik van nestkastjes. Hang daarom een nestkastje op een beschutte plek in je tuin. Het beste moment om dit te doen is in het najaar of de winter, zodat de koolmezen het kastje kunnen vinden voordat ze beginnen met broeden in het voorjaar.

Maak je tuin veilig

Koolmezen houden van een veilige omgeving. Zorg er daarom voor dat je tuin vrij is van gevaarlijke obstakels, zoals scherpe voorwerpen en gif. Houd ook je huisdieren in de gaten en zorg ervoor dat ze geen koolmezen kunnen opjagen.

Bied water aan

Koolmezen hebben ook behoefte aan water. Plaats daarom een vogelbadje of schaal met water in je tuin. Dit is niet alleen goed voor de koolmezen, maar ook voor andere vogels die je tuin bezoeken.

Bied schuilplaatsen

Koolmezen houden van beschutte plekjes in de tuin. Zorg daarom voor struiken, bomen en andere begroeiing waar ze zich kunnen verstoppen en rusten.

Door deze tips op te volgen kun je de koolmees uitnodigen in je tuin. Geniet van hun vrolijke gekwetter en profiteer van hun hulp bij het bestrijden van plagen in je tuin.

Niet uitgelezen? Lees hier verder…

Heb jij aanvullende tips?

Foto: Pexels

Add comment

Volg ons

Schroom niet, neem contact op. We houden ervan interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.