De meest dankbare plant in mijn huis is toch wel de Spathiphyllum. De naam Spathiphyllum komt uit het Grieks: ‘spath’ verwijst naar een lepel, ‘phyl’ naar bladeren, een verwijzing naar het lepelvormige blad. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat wij hem kennen als Lepelplant. Van de Lepelplant zijn wel ruim 50 verschillende soorten, allemaal met de de groene bladeren en de kenmerkende witte bloemen die hooguit iets groen kleuren. De bekendste soorten zijn de Spathiphyllum wallisii, kochii, ‘Sweet Lauretta’, ‘Cupido’ en ‘Sweet Sebastiano’. In dit artikel leg ik je graag uit waarom deze plant in mijn huis te vinden is en waarom jij er ook een zou moeten hebben. Als je er al geen hebt. Snel verder lezen dus!
Herkomst van de Spathiphyllum
De Spathiphyllum behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen) en groeit van oorsprong in de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela. De plant werd in 1870 in Europa geïntroduceerd en is tegenwoordig niet weg te denken in tuincentra en huis.
Verzorging en dankbaarheid van de Lepelplant
De verzorging van de Lepelplant is vrij eenvoudig, de Lepelplant houdt namelijk van een vochtige grond en heeft dan ook liever iets te veel dan te weinig regenwater.
Ik zet de Lepelplant zelf met een laag Hydro korrels op de bodem van een pot en daarna een laag kokosgrond (ik gebruik kokosgrond omdat deze 100% biologisch is en daarom een stuk beter is voor het milieu dan normale potgrond. Daarnaast heb ik sinds het gebruik van kokosgrond geen, of nauwelijks last meer van rouwvliegjes). Eens per week geef ik de plant een flinke hoeveelheid water (in de zomer iets meer zelfs dan in de winter). Als ik langer van huis ben geef ik de plant zoveel water dat het waterniveau net tot onder de bovenkant van de aarde komt. De Lepelplant kan, in tegenstelling tot andere planten, namelijk niet verdrinken in het water. Zodra ik terug van huis ben, zeker in na een zomervakantie, willen de meeste planten er wel wat slapjes bij staan maar de Lepelplant staat er altijd mooi bij.
Bladeren mooi glanzend houden
Van nature krijgt de Lepelplant met regelmaat een regenbui over zich heen. Hiermee spoelt al het stof en dergelijke van de bladeren af waardoor de plant mooi blijft glanzen.
Die regenbuien zijn makkelijk na te bootsen door een “douchebeurt”. Zet de plant in bad of douche en pak een gieter met sproeier en sproei regenwater over de plant heen. In de lente en (na)zomer kun je de plant ook in een regenbui buiten zetten. Let er hierbij wel op dat je de hete zon vermijd, dan is de kans namelijk groot dat de plant verbrand. Vind je dat iets te veel van het goede dan ga je met een kleine plantensproeier aan de slag.
Tip: gebruik regenwater voor de planten, dat is een natuurlijke (en gratis) booster. Regenwater is een stuk zachter dan kraanwater. Dat betekent dat er minder zout en mineralen in regenwater zit, waardoor het de plant beter hydrateert.
Oppotten, verpotten en stekken
Vind je het mooi om de plant groter te laten worden dan kun je de plant eens in de 2 á 3 jaar meer ruimte geven in een andere pot die ongeveer 20% groter is dan de originele pot. Doe dit het best in maart, dan worden de dagen weer wat langer wat gelijk staat aan de start van het groeiseizoen van een plant.
Stekken van de plant is eenvoudig door een stukje van de plant af te scheuren. Haal voor je de dit doet de Lepelplant uit de pot en tik de grond er wat af zodat je goed kunt zien waar de scheuten van de pant zitten. Deze kun je er nu eenvoudig af halen en stekken een nieuwe pot.
Luchtzuiverend
De Lepelplant is niet alleen een mooie grote, groene decoratieve kamerplant, maar ook een perfecte luchtzuiveraar. Uit de beroemde Clean Air Study van NASA blijkt dat de lepelplant minstens acht gifstoffen kan filteren. Het gaat om schadelijke stoffen als aceton, methanol en ammoniak die vrij komen uit schoonmaakmiddelen, meubels, stoffen en verf. Met de huidmondjes in de bladeren neemt de lepelplant deze stoffen op, waarna ze worden afgebroken. De Spathiphyllum ‘Mauna Loa’ scoort hierin het hoogst. Bovendien zet deze plant beter dan de meeste andere kamerplanten CO2 om in zuurstof én draagt hij bij aan een goede luchtvochtigheid in huis. En juist daarom wil jij deze plant in huis!
Niet uitgelezen? Lees hier verder…
Welke plant(en) heb jij in huis?
foto: Erwin via Pixabay
Goede tip, we hebben binnenkort een nieuwe plant nodig dus dat wordt deze!
Mooie plant, ik ga hem overwegen als volgende plant-aankoop.
mooie plant die het ook wel goed doet bij de meeste mensen. Fijn dat hij luchtzuiverend is.
Fijn zo’n luchtzuiverende plant!
Ik heb niet zulke groene vingers maar planten in huis geven toch wel altijd gezelligheid
net 3 nieuwe lepelplanten gekocht. fijn om deze info te lezen.