Groener is Beter
Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen nu en vanaf 2025?

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen nu en vanaf 2025?

Met de groei van duurzame energiebronnen is de populariteit van zonnepanelen de afgelopen jaren enorm gestegen. Niet alleen zijn zonnepanelen milieuvriendelijk, maar ze kunnen ook besparingen opleveren op de energierekening. Een belangrijke factor in deze besparingen is de salderingsregeling voor zonnepanelen. In deze blog zullen we bespreken hoe de salderingsregeling momenteel werkt en wat er vanaf 2023 en 2025 gaat veranderen.

Hoe werkt de salderingsregeling momenteel?

De salderingsregeling is een regeling waarbij huishoudens met zonnepanelen de energie die ze opwekken en niet zelf verbruiken, kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde salderingsmeter, die de energie die wordt teruggeleverd aan het net meet en verrekent met de energie die door de huishoudens wordt verbruikt. Als er meer energie wordt teruggeleverd dan verbruikt, wordt het overschot teruggegeven aan de energiemaatschappij en wordt dit verrekend met de energierekening.

Op dit moment geldt de salderingsregeling voor zonnepanelen tot een vermogen van 10.000 Wattpiek. Dit betekent dat huishoudens met een installatie van maximaal 10.000 Wattpiek volledig kunnen salderen, wat inhoudt dat ze de opgewekte energie mogen verrekenen met de energie die ze afnemen van het net. Dit geldt ook voor de energiebelasting en de btw.

Wat verandert er in 2023?

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd en vervangen door een nieuwe regeling, de terugleversubsidie. Deze regeling houdt in dat huishoudens een subsidie krijgen voor de teruggeleverde energie, in plaats van dat deze energie wordt verrekend met de energierekening.

De terugleversubsidie is gebaseerd op de gemiddelde elektriciteitsprijs en de gemiddelde energiebelasting. De hoogte van de subsidie wordt echter bepaald door het aantal teruggeleverde kilowatturen en de hoogte van de energiebelasting. Hoe meer energie er wordt teruggeleverd, hoe lager de subsidie per kilowattuur wordt. De terugleversubsidie geldt alleen voor huishoudens met een installatie van maximaal 25.000 Wattpiek.

Wat verandert er in 2025?

Vanaf 2025 wordt de terugleversubsidie dus verder afgebouwd en vervangen door een nieuwe regeling, de terugleververgoeding. Dit houdt in dat huishoudens een vergoeding krijgen voor de teruggeleverde energie, gebaseerd op de marktprijs van elektriciteit op dat moment.

De hoogte van de terugleververgoeding is echter afhankelijk van de marktprijs van elektriciteit en kan fluctueren. Dit betekent dat huishoudens met zonnepanelen niet langer zeker kunnen zijn van een vast bedrag per teruggeleverde kilowattuur

Niet uitgelezen? Lees hier verder…

Maken jullie ook gebruik van de salderingsregeling?

Foto: Pexels

Add comment

Volg ons

Schroom niet, neem contact op. We houden ervan interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.