Groener is Beter
Groene energie - hoog tijd!

Groene energie – hoog tijd!

Heb je nog altijd een energiecontract gebaseerd op grijze (fossiele) stroom? Een contract voor groene energie afsluiten is niet alleen gemakkelijk maar ook zeer belangrijk! Immers het gaat helaas niet goed met het klimaat op aarde. Dankzij de relatief milde zomer tot nu toe, zouden we bijna vergeten dat we vorig jaar record temperaturen hadden van boven 40 graden Celsius. Ook heeft de Corona pandemie geleid tot schonere lucht en de laagste CO2 uitstoot in jaren. Toch gaat de opwarming van de aarde onverminderd door. Met verregaande gevolgen voor ons kikkerlandje. Zo kunnen we te maken krijgen met de volgende verschijnselen:

    • Zeespiegelstijging: Bij globalwarming denkt iedereen vrijwel meteen aan smeltende poolkappen. Echter hierbij vergeet men vaak dat het vooral smeltend landijs is dat het zeewater-niveau verhoogd. Het effect van de uitzetting van de oceanen bij hogere temperaturen is veel minder bekend. De meeste materialen zetten namelijk uit als ze warmer worden. Water is hier geen uitzondering op. Deze uitzetting draagt behoorlijk bij aan de stijging van de zeespiegel. En dit is natuurlijk slecht nieuws voor een landje waarvan grote delen onder zeeniveau liggen.
    • Grilliger weer: Naast warmer wordt ook het weerpatroon grilliger. Een dag na de record-warmte van 40.7 graden Celsius op Gilze-rijen daalde de temperatuur overdag binnen 24 van 38.9 naar 21.4 graden. Bij een dergelijk sterke afkoeling, krimpt het volume van lucht aanzienlijk (toenemende dichtheid). Dit leidt tot windvlagen en sterke onweersbuien met veel neerslag en hagel. De zwaarste onweersbuien worden ook wel een “supercell” genoemd. En hierbij kunnen zelfs tornado’s ontstaan. Dan staan onze straten blank, liggen bomen op onze auto’s en zijn daken van onze huizen geblazen.
    • Verdwijnen flora en fauna: Terwijl wij ons kunnen beschermen tegen weersextremen met kleding en onderdak, kan de flora en fauna van Nederland dat niet. Extreem hoge of extreem lage temperaturen leiden vaak tot massale sterfte bij dieren en planten die zich niet snel genoeg kunnen aanpassen. Maar ook kan dit leiden tot het verschijnen van nieuwe soorten. Deze kunnen dan weer inheemse soorten verdrijven. En mogelijk zelfs leiden tot introductie van ziektes die ongewoon zijn voor Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Aziatische tijgermug die knokkelkoorts of Zika kan overbrengen. Bestrijding en bescherming wordt dan een steeds moeilijker en duurder.
    • Gezondheid: Ook is er een direct gezondheidseffect van klimaatverandering. Het menselijk lichaam houdt toch het liefst van een relatief stabiele temperatuur en heeft tijd nodig om te wennen aan veranderingen. Klimaatextremen hebben daarom directe gevolgen voor onze gezondheid. Met name onder de kwetsbaren onder ons. Zo zijn er bijvoorbeeld tijdens de opvallende hitte golf van 2019 significant meer mensen overleden dan tijdens een “normale” hittegolf.

Groene stroom – Een deel van de oplossing

Kortom klimaatverandering vormt helaas een bedreiging voor het leven in ons mooie landje. Maar toch kunnen we hier gemakkelijk iets aan doen! Op dit moment wordt 22% van alle CO2 in Nederland uitgestoten door de energiesector. Slechts 7.4 % van onze stroom komt uit hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie. Door te investeren in hernieuwbare energie kun je dit aandeel verhogen. En dat kan vandaag al door een groene energie contract af te sluiten met een energieleverancier. Zij kunnen dan het aandeel hernieuwbare energie vergroten door meer investeringen. En weet je wat het alle mooiste is? Je bent niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook voor je eigen beurs. Op dit moment is groene stroom namelijk vaak niet duurder dan grijze stroom. Het opwekken van hernieuwbare energie kan nu al concurreren met fossiele energie. En zal in de toekomst zeer waarschijnlijk goedkoper zijn.

Niet uitgelezen? Lees hier verder…

Heb jij al groene energie?

1 comment

  • heb groene energie en ook zonnepanelen met nog een terugdraaiende meter

Volg ons

Schroom niet, neem contact op. We houden ervan interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.